Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Οκτώ μήνες μετά...

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 8 μήνες από τότε που η κυβέρνηση προχώρησε και τυπικά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την υπαγωγή των υπαλλήλων της σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή μάλλον κινητικότητας με όρους διαθεσιμότητας, μια ιδιαίτερη πατέντα που επινόησαν οι φωστήρες που συνέταξαν το νόμο- έκτρωμα για να χρυσώσουν το χάπι. Παρά το γεγονός ότι η «κινητικότητα» των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών ήταν ουσιαστικά αποφασισμένη και είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Ιουλίου, ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει καταφέρει έως και σήμερα να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Οκτώ μήνες μετά οι υπηρεσίες του πολυδιαφημισμένου Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΑΣΕΠ το μόνο που κατάφεραν ήταν να τοποθετήσουν 600 από τους 3000 πρώην Δ.Α στα σωφρονιστικά καταστήματα κι αυτό με διαδικασίες απίστευτης προχειρότητας και αγνοώντας , κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων του Μαλανδρινού, εκατοντάδες ενστάσεις οι οποίες το αμέσως επόμενο διάστημα που θα εξετασθούν είναι σίγουρο ότι θα φέρουν ανακατατάξεις και νέες μετακινήσεις .

Οκτώ μήνες μετά και οι υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων αποδεικνύουν την ανικανότητα τους να ανταποκριθούν σε μια διαδικασία την οποία ο πολυπροβεβλημένος Υπουργός ΔΙΜΗΔ έχει κάνει σημαία του για να τονίσει την χρησιμότητα της «κινητικότητας» των Δημοσίων υπαλλήλων και δεν διστάζει να δηλώνει στα ΜΜΕ ότι έχει ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα μάλιστα που δεν μπόρεσαν μέσα σε 8 μήνες να μετακινήσουν τους πρώην Δ.Α κάνουν πρόσκληση σε 5000 υπαλλήλους των ΟΤΑ να τεθούν εθελοντικά σε διαδημοτική κινητικότητα και να μετακινηθούν μέσα σε μόλις ένα μήνα, ψάχνοντας προφανώς για αφελείς που θα το πιστέψουν.

Οκτώ μήνες μετά και είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν ένα τεράστιο λάθος. Οι Δημοτικοί άρχοντες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν αντέδρασαν όπως όφειλαν και τα κροκοδείλια προεκλογικά τους δάκρυα δεν τα πιστεύει κανείς. Όπως δεν πρέπει να πιστεύει υποψήφιους Δημάρχους που υπόσχονται στους δημότες τους λαγούς με πετραχήλια κάνοντας σχέδια επί χάρτου και παίζοντας με την αγωνία των συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Οκτώ μήνες μετά και οι φορείς υποδοχής δείχνουν ανέτοιμοι να υποδεχτούν το νέο προσωπικό. Στην ΕΛΑΣ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με ποιο καθεστώς θα υπαχθούν οι πρώην Δ.Α, αφού δεν έχει εκδοθεί Π.Δ που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας και όλες τις λεπτομέρειες όπως τις αρμοδιότητες και τον τρόπο άσκησης τους, τη στολή , τον εξοπλισμό και άλλα απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του νέου σώματος. Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα περίφημα one stop shop, για τα οποία προορίζονται οι πρώην Δ.Α ,δεν έχουν συσταθεί ακόμα παρά τη υποχρέωση της χώρας μας να τα έχει θέσει σε λειτουργία από τις αρχές του 2014. Τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, στα οποία επίσης πρόκειται να τοποθετηθούν ,δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε καμιά ενέργεια, πέρα από κάποιες δηλώσεις του Γ.Γ εσόδων χωρίς όμως συνέχεια. Στα σωφρονιστικά καταστήματα που ολοκληρώθηκε η μετακίνηση ,οι πρώην Δ.Α ανέλαβαν υπηρεσία χωρίς να εκπαιδευτούν, κάτι που υποτίθεται θα γίνει αργότερα. Προφανώς για τους υπεύθυνους η προϋπηρεσία των Δημοτικών Αστυνομικών έχει άμεση συνάφεια με αυτή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και η εκπαίδευση δεν επείγει. Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Η Δημοτική Αστυνομία σύμφωνα με την κυβέρνηση καταργήθηκε γιατί δεν ήταν αποδοτική και αποτελεσματική. Τα Υπουργεία που έχουν αναλάβει την «κινητικότητα» αλήθεια κρίνονται επαρκή και αποτελεσματικά ; Πόσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν, αν μπορέσουν τελικά ,αυτή τη διαδικασία ; Άραγε αυτό είναι ένα δείγμα του μικρότερου και πιο αποτελεσματικού Κράτους που μας υπόσχονται ;

ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ

Θωμαΐδης Θεόδωρος
Γραμματέας ΣΔΑΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: